Search
Close this search box.

CBR keuring

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, beoordeelt de geschiktheid van een individu voor het besturen van een voertuig. 

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om gezondheidsproblemen die kunnen interfereren met de rijgeschiktheid te melden. Indien u besluit deze melding achterwege te laten, kan dit gevolgen hebben voor de dekking van uw verzekering en het waarborgen van de verkeersveiligheid.

Informatie over de CBR keuring

Zelfs met een bestaand rijbewijs kan het CBR uw medische geschiktheid beoordelen, vooral bij veranderingen in gezondheid of door leeftijd. Als een Gezondheidsverklaring onvoldoende informatie biedt, kan een medisch specialistisch onderzoek nodig zijn. In geval van een neurologische ziekte verwijst de CBR-medisch adviseur u naar een neuroloog. Het besluit over rijgeschiktheid wordt genomen op basis van de resultaten van deze keuring, vaak in combinatie met een rijtest.

Tijdens de keuring bespreekt de neuroloog uw ziektebeloop en huidige klachten, voert cognitieve testen uit om de hersenfuncties te testen en een neurologisch onderzoek. Er kan hierbij gevraagd worden of u zich gedeeltelijk wilt ontkleden. U mag een hemdje en een korte broek aanhouden.

Betaling kan ter plaatse met pinpas. Op de locatie Boxmeer is betaling alleen mogelijk per bankoverschrijving.Het keuringsrapport wordt na betaling verzonden naar het CBR. Het keuringsrapport van een gezondheidsverklaring wordt meestal direct (met behulp van de Zorgdomein code of ZD code) na de keuring verzonden naar het CBR; U ontvangt dan meestal binnen 4 weken bericht van het CBR.

Aanmelden CBR keuring

Bekijk hier de standaard aanmeldprocedure. Als u geen toegang heeft tot een computer of e-mail, probeer dan hulp te krijgen van een familielid of bekende. Lukt dit niet, bel dan op werkdagen tussen 9:00-12:30 uur naar 040-2306853 voor telefonische aanmelding. Ook na 12:30 uur kunt u een voicemail achterlaten, waarna wij u terugbellen om uitleg te geven. Dat lukt natuurlijk alleen als wij geen voicemail aan de lijn krijgen. 

Aanmeldingsprocedure CBR keuring

CBR keuring door de neuroloog

Benodigdheden voor de keuring zijn een geldig legitimatiebewijs, leesbril, hoortoestellen, eigen pen, en bij dementie of cognitieve stoornis iemand om u te begeleiden. 

Stuur via de website, voorafgaand aan de keuring, het aanmeldformulier CBR keuring via de website op door op onderstaande button te klikken. Voeg hier ook de laatste behandelbrief van uw specialist en het actueel medicatie overzicht aan toe als bijlage.

Op deze manier kan de keuring efficiënt en kosteneffectief verlopen. Nieuwe medische informatie tijdens de keuring kan leiden tot extra tijd en hogere kosten voor u.

Let op bij het invullen

Gebruik de ZD-code voor de neuroloog bij het digitaal indienen van de keuring; deze code is hoofdlettergevoelig en wordt verstrekt door het CBR. Let op: soms heeft u meerdere formulieren toegezonden gekregen met ZD-codes voor de huisarts, rijbewijskeuringsarts of een andere specialist. Wij hebben uitsluitend ZD-code nodig voor de neuroloog, dementiespecialist of slaapdeskundige.

Verstrek het documentnummer van uw geldig legitimatiebewijs (bijvoorbeeld paspoort of identiteitskaart) voorafgaand aan de keuring en neem hetzelfde document mee op de keuringsdag.

Verstrek het documentnummer van uw geldige legitimatiebewijs (bijvoorbeeld paspoort of identiteitskaart) voorafgaand aan de keuring en neem hetzelfde document mee op de keuringsdag.
Let op: dit is niet het BSN-nummer!

Toestemming onderzoeksverslag

U dient toestemming te geven voor het verstrekken van de gegevens uit het onderzoeksverslag aan het CBR. Indien u wilt afzien van het blokkeringsrecht, kunt u deze verklaring voorafgaand aan de keuring invullen en aan ons toezenden door op onderstaande button te klikken.

U heeft namelijk het recht het keuringsrapport te blokkeren. Blokkeren houdt in dat u de neuroloog geen toestemming geeft de keuring te verzenden naar het CBR. De neuroloog zal het CBR dan berichten dat de keuring is geblokkeerd. Dit heeft dan uiteraard wel consequenties voor u. Iemand krijgt na blokkering gedurende een jaar geen verklaring van geschiktheid. Zonder deze schriftelijke verklaring zal het keuringsverslag niet aan het CBR worden verzonden.

Indien u, tijdens/na de keuring, besluit alsnog gebruik te willen maken van het blokkeringsrecht, wordt de eerder ingevulde verklaring direct verwijderd. Wij zullen het keuringsrapport dan niet verzenden.

Laatste brief behandelend specialist

Stuur de laatste brief van uw behandelend specialist (neuroloog, neurochirurg, geriater, internist ouderengeneeskunde, psychiater) mee met het aanmeldformulier CBR keuring. Deze kunt u kosteloos verkrijgen bij uw huisarts of  downloaden bij uw ziekenhuis. Zelfs als u niet meer onder behandeling bent, ontvangen we graag de laatste brief, ongeacht de ouderdom. Bij epilepsie of wegrakingen is een schriftelijke verklaring/verslag van uw huisarts of neuroloog nodig met de datum van de laatste twee aanvallen. Voor een keuring van Obstructief Slaap Apneu (OSA) is een recente slaapregistratie van uw CPAP-apparaat over de afgelopen drie maanden vereist, verkrijgbaar bij uw leverancier of longarts.

Actueel medicatie overzicht

Het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) is kosteloos verkrijgbaar bij uw apotheek. Bspreek het met uw apotheker zodat  het overeenkomt met uw actuele medicatie. Verpakkingen of zelfgemaakte lijsten bevatten onvoldoende informatie. Controleer op Rijveiligmetmedicijnen.nl of uw medicatie autorijden toestaat. Als dit niet het geval is, overleg dan voorafgaande aan de keuring met uw huisarts en pas indien nodig de medicatie aan om vertraging te voorkomen.

Kosten van een CBR keuring

Keuringskosten variëren op basis van de duur, gemiddeld 35-45 minuten, en worden geschat bij afspraak. Extra tijd voor aanvullende vragen of werkzaamheden na de keuring brengt extra kosten met zich mee. Voorkom vertraging en hogere kosten door voldoende informatie te verstrekken tijdens de keuring. Bij specifieke keuringen na politiemelding duurt de keuring minimaal 60 minuten. Tarieven, vastgesteld door NZA, worden op de factuur gespecificeerd met zorgactiviteitencodes die jaarlijks worden aangepast.

CBR keuringen: correspondentie, locaties en parkeren

Bij Behandel Centrum Neurologie hoeft u zich geen zorgen te maken over het vinden van een parkeerplek, want er zijn voldoende ruime parkeerplaatsen beschikbaar. De strategisch geplaatste parkeervoorzieningen bevinden zich dicht bij de ingang van onze locaties, waardoor u comfortabel in en uit uw auto kunt stappen en op tijd bij het Behandel Centrum Neurologie kunt arriveren. Een bijkomend voordeel is dat parkeren bij BCN op de (meeste) locaties gratis is. Ga naar alle locaties om de instructies voor uw locatie te bekijken, zodat uw bezoek vanaf het begin soepel verloopt.

Hoofdlocatie Veldhoven

HET MECK
Provincialeweg 44
5503 HG Veldhoven

Correspondentie uitsluitend naar onze hoofdlocatie in Veldhoven. Bij voorkeur via e-mail: info@expertisecentrumneurologie.nl.

Voor het maken van een keuringsafspraak kunt u ons bellen tussen 9.00 – 12.30 uur:
040-2306853.

Wij vragen u vriendelijk GEEN telefonisch contact op te nemen met onze locaties in Boxmeer, Eindhoven, Geldrop, Geleen, Heerlen, Venlo en Weert.