MRI-scan
De afkorting MRIstaat voor magnetic resonance imaging, beeldvorming met magnetische resonantie. Bij een MRI-scan worden met behulp van een grote sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne weer opgevangen. Er wordt dus geen röntgenstraling gebruikt. Een computer verwerkt vervolgens de signalen tot een afbeelding die op een beeldscherm bekeken kan worden. Met deze techniek kunnen gemakkelijk doorsneden van het lichaam of bepaalde organen worden gemaakt alsof er plakjes van zijn gesneden. Voor een MRI-scan moet u naar de afdeling radiologie van het ziekenhuis. Over het algemeen kunt u voor het onderzoek gewoon eten en drinken, maar het is verstandig om dit voor de zekerheid bij uw arts na te vragen. Het is prettig om soepele niet knellende kleding te dragen. Er mogen geen metalen voorwerpen meegenomen worden in de onderzoekskamer. Let dus op haarspelden, bh-beugels, metalen ritssluitingen en knopen en riemen. Ook een bril, gebitsprothese en hoorapparaat mogen niet mee in de scanruimte.
Wanneer het onderzoek het hoofd- of halsgebied betreft is het belangrijk geen make-up of haarlak te gebruiken. Hierin kunnen namelijk stoffen verwerkt zijn die van invloed kunnen zijn op het magneetveld. Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel die langzaam in een tunnel wordt geschoven. De voor- en achterkant zijn open. Van de magnetische golven voelt u niets, maar het maken van de MRI gaat gepaard met een luid bonkend geluid. Daarom krijgt u een koptelefoon en kunt u vaak uw eigen cd met muziek meenemen.
De uitslag krijgt u nooit direct te horen. Een MRI-onderzoek levert 100 tot 150 beelden op en deze worden eerst door radiologen beoordeeld. De resultaten worden vervolgens doorgestuurd naar de behandelend arts.
Niet bij iedereen kan een MRI gedaan worden. Bijvoorbeeld als het lichaam metaaldeeltjes bevat. Je kunt hierbij denken aan metaaldeeltjes in het oog, implantaten in het oor en metalen vaatclips in het hoofd.
Ook bij een pacemaker, onderhuids insulinepompje of bepaalde hartkleppen is het niet mogelijk om een MRI-scan te ondergaan. Tijdens de eerste twaalf weken van een zwangerschap moet eerst overleg met een arts plaatsvinden.